Az Apple csökkentette az iPhone 13 gyártására vonatkozó előrejelzését, mert nem jut elég chiphez.

A jelek szerint az Apple-t sem kíméli a globális chiphiány. A Bloomberg információi szerint a cupertinói vállalatnak visszább kellett vennie azokból a számokból, amikkel korábban belőtte, hogy hány darab iPhone 13-at gyárt le a cég 2021 végéig.

Az Apple eredetileg 90 millió darab iPhone 13-at szeretett volna legyártani az év utolsó hónapjaiban, ám ezt a célkitűzést a lap forrásai szerint mintegy 10 millió darabbal, vagyis nagyjából 11 százalékkal csökkentette a cég. A hírek szerint a döntés annak köszönhető, hogy a Broadcom és a Texas Instrument nem tud elég chipet gyártani a telefonokhoz.

Bár az iPhone 13 és az iPhone 13 Pro A15 Bionic processzorait a tajvani TSMC gyártja, a készülék belsejében rengeteg más, chipre építő alkatrész is található, amelyeket más forrásból szerez be az Apple. A Texas Instruments és a Broadcom olyan chipeket gyárt, amelyek kezleik a kijelző energiafelhasználását, a FaceID lézereit, az USB-kapcsolatot, a vezeték nélküli töltést, és egy sor más komponenst.

Tim Cook a cég harmadik negyedéves bevételei kapcsán már jelezte, hogy a chiphiány fennakadásokat okozhat a vállalat számára, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mindent megtesz az Apple annak érdekében, hogy enyhítsék a hiányt.

A jelek szerint ez nem sikerült maradéktalanul, és bár előbb-utóbb biztosan fellendül majd a gyártás, kérdés, hogy ez a 10 milliós csökkentés okoz-e hiányt a piacon.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20211013_apple_iphone_13_globalis_chiphiany