A Google végre bejelentette az Android 11 végleges verzióját, ami már tölthető is néhány készülékre. Édességes utónevet a tavalyi kiadáshoz hasonlóan most sem kaptunk, újításokból viszont akad bőven.

A keresőórás útjára indította az Android 11-et, ami első körben a következő Pixel szériákra jelent meg: Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a, Pixel 4 és Pixel 4a. A tulajok már nézhetik is a beállításoknál a Szoftverfrissítés menüpontot, rövidesen meg fog jelenni a frissítési lehetőség, de a hozzáértők a Google oldaláról is leszedhetik  a képfájlokat vagy az OTA fájlokat.

Az említett Google-telefonok mellett az alábbi készülékekre is elérhető az Android 11, de egyelőre csak publikus béta verzióban:

  • OnePlus 8, OnePlus 8 Pro
  • Oppo Find X2, X2 Pro, Reno 3, Reno 3 Pro
  • Realme X50 Pro
  • Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro

Az Android 11 számos látványos újítást hozott, változtak például az értesítések, ezentúl csoportosítva jelennek majd meg, az üzenetek előre kerülnek. Teljesen átalakult a kikapcsoló képernyő is, a szokásos opciók mellett elérhető lesz innen a mobilfizetés, illetve az okosotthon vezérlési gombjai. A médiavezérlő widget pedig új helyre került, már nem az értesítéseknél lesz, hanem fentebb, a gyorskapcsolóknál.

Említést érdemel még a Bubbles funkció, amely révén natív támogatást kaptak a chatbuborékok, az alkalmazásengedélyeknél pedig lehetőség lesz egyszeri engedélyt adni egy appnak. Ez persze még messze nem minden, hamarosan összeszedjük bővebben is az Android 11 újításait.

 

Forrás: https://napidroid.hu/android-11-hivatalos/