Ha hihetünk az Apple Watch fejlesztéseit ismerő névtelen forrásoknak, a jövőben a véroxigénszint mérésére is képes lehet majd a kütyü. Feltéve, hogy a fejlesztés tényleg révbe ér.

Az elmúlt időszakban több olyan esetről is lehetett már hallani, amikor egy Apple Watch mentette meg a viselője életét, vagy tárt fel egy komoly egészségügyi problémát. Legutóbb egy tinédzser fiúnál jelzett be a készülék, de már egy magyar felhasználó is állítja, hogy megmentette az életét a kütyü.

A látottakkal valószínűleg az Apple-nél is elégedettek, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarnák tovább okosítani az eszközt. Nemrég már lehetett arról pletykát hallani, hogy a cég azt szeretné, ha a pitvarfibrillációra utaló első, apró jeleket is képes lenne érzékelni az óra, most pedig egy újabb ötletről szivárogtak ki információk.

Az orvoslásban jelenleg a pulzoximéter méri a betegek véroxigénszintjét. Ez egy fényforrás és egy érzékelő segítségével figyeli, mennyire nyelik el a fényt az ujj sejtjei, ebből lehet ugyanis kiszámolni azt, hogy mennyi oxigént vesznek fel.

A 9to5Mac névtelen források alapján azt írja, Cupertinóban most azon dolgoznak, hogy az Apple Watch képes legyen megmérni a viselője véroxigénszintjét. Ha ez egy bizonyos szint alá esne, ugyanúgy riasztást kapna, mint most a szokatlan pulzus esetében.

Mindez igen hasznos lenne, a vér alacsony oxigénszintje ugyanis minden esetben valamilyen problémára utal: lehet szó csupán enyhe kimerültségről, de akár egy súlyos megbetegedésről is.

Azt nem tudni, hogy ez egy új érzékelő beépítését jelenti-e, vagy csupán egy szoftveres frissítésre van-e szükség, de az biztos, hogy üzletileg az előbbivel járna jobban az Apple.

Hogy valóban belekerül-e az újdonság a következő generációk valamelyikébe, egyelőre nem tudni. Az eddigi eredményeket látva viszont valószínűleg volna rá igény.

Forrás: https://hvg.hu/tudomany/20200309_apple_watch_veroxigenszint_merese_okosora